Uutiset

Kontioralli 2021 on KontioRun

Tarkempaa tietoa tapahtumasta kesäkuun Motoristi-lehdessä sekä tapahtumasivulta.

Pohjustusta KontioRun-toteutukseen päätymisestä

(mukailtu Motoristi-lehden nro 2/2021 pääkirjoituksesta)

Suurimmalla osalla ajokausi on jo avattu, mutta olemme pitäneet teitä jännityksessä pitkälle kesän alkuun Kontiorallin suhteen.

Olisimme toivoneet saavamme alueellisista rajoituksista paremmin tietoa jo toukokuun puolella. Kuitenkin rajoitukset heinäkuun osalta ovat olleet auki siinä kohti, kun päätöksiä piti lähteä tekemään kesän Kontiorallin toteutuksesta ja päädyimme siksi perinteisen rallin sijasta KontioRun-tapahtumaan. Erityisesti toivomme, että heinäkuun rajoitukset huomioiden näillä suunnitelmilla päästään viettämään Kontio-viikonloppua iloisissa merkeissä.

Koska Kontioralli on yksi kerhomme toiminnan kulmakivistä, ja sillä on pitkät perinteet kerhon historiassa, koemme tarpeelliseksi hiukan avata tämän vuoden rallin uudentyyppistä toteutusta. Tämän kesän Kontiorallista, tai oikeammin KontioRun-tapahtumasta halusimme saada jollain tapaa jäsenistöä yhdistävän ja yhteisöllisen, vaikka rajoitukset eivät antaisikaan mahdollisuutta kerätä liki tuhatta motoristia samalle alueelle viettämään kesäviikonloppua. Toivomme, että tällä toteutustavalla saamme yhdistettyä myös mahdolliset pienemmät varjokokoontumiset yhteisen toiminnan alle.

Rajoitusten ja järjestelyjen ristipaineessa saimme todistaa luovuuden ja ideoinnin voimaa myös etäpalaverissa – sillä perinteisen Kontiorallin ollessa uhattuna, syntyi idea uudenlaisesta toteutuksesta. Toivon mukaan hieman erilainen Kontio palvelee kerhomme ajatusta mahdollisimman hyvin näin poikkeuksellisena aikana. Lisätietoa kesän 2021 toteutuksesta löydät täältä. Syksyn ja ensi vuoden aikana toivottavasti pääsemme palaamaan takaisin lähemmäs normaalia ja voimme useamman vuoden tauon jälkeen nauttia kesällä 2022 perinteisemmästä Kontiorallista.

Tämä kevät on ollut erityisen kiireinen ja päätöksentekoa on asian jos toisenkin osalta jouduttu venyttämään normaalia pidemmälle. Tilanteet ovat vaatineet niin hallitukseltamme kuin jäsenistöltämmekin kestävyyttä epävarmoissa tilanteissa sekä kokeilunhalua uusia ratkaisuja miettiessä. Uskon, että kuitenkin lopussa kiitos seisoo ja oikealla asenteella saamme tästä(kin) ajokaudesta mielekkään ja tapahtumarikkaan.

Hyviä ajokelejä ja turvallisia kilometrejä kaikille!

teksti Veera Tossavainen

MP69 järjestää ratapäivän jäsenille 6.6. Ahvenistolla – ennakkoilmoittautujalle 40€/päivä!

Tervetuloa tapaamaan kanssakerholaisiasi sekä viettämään kesäistä ratapäivää Ahveniston moottoriradalle 6.6.2021 kello 9 – 18.

Mikäli ilmoittaudut ennen 30.5.2021, saat ratapäivän 40 € hintaan normaalin 69 €:n sijaan. Hinta sisältää ratamaksun, melumittauksen ja ratapäivän ohjeistuksen.

Ilmoittaudu pian, sillä viime vuonna paikat myytiin loppuun jo 2 viikkoa ennen tapahtumaa.

Ratapäivä on vain jäsenille.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot


koulutus@mp69.fi

Motoristi Survival 2021 ja Motoristi Survival Sora 2021 järjestetään elokuussa

Jotta tapahtumat saadaan järjestettyä mielekkäästi, siirsimme ne epävarman pandemiatilanteen takia toukokuulta elokuulle. Uusi päivämäärä on 7.-8.8.2021.

Jo ilmoittautuneille on lähetetty lisätietoja sähköpostissa mahdollisia maksun palautuksia varten.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on jälleen avattu, parempia kelejä ja aikoja odotellessa näitä sekä muita kevään ja loppukesän tapahtuma voi katsoa täältä:https://mp69.fi/koulutus/kurssi-ilmoittautumiset/

~Motoristi Survival -kouluttajat

Motoristi Survival ja Survival Sora 2021 siirtyvät

Toukokuulle 15.-16.5. kaavaillut MotoristiSurvival- ja Survival Sora on päätetty siirtää, sillä tapahtuman koko ja järjestelyt eivät ole linjassa koronarajoitusten purun kanssa. Olkoonkin, että tapahtuman kaavaileminen toukokuulle oli ehkä toiveajattelua.

Uusi päivämäärä ilmoitetaan viikolla 16 – jo ilmoittautuneille on lähetetty tiedote sähköpostitse, jonka kautta voi perua ilmoittautumisen tai ehdottaa sopivaa viikonloppua.

Kiitos ymmärryksestä ja etenkin kiinnostuksesta tapahtumaa kohtaan! Kesäkuun kurssit näillä näkymin pyörivät normaalisti.


Ystävällisin terveisin
MotoristiSurvival-kouluttajat

Ilmoittautuminen kevään 2021 koulutustapahtumiin on nyt auki!

Kuvaaja Tuula Rosin

Olemme viime päivinä huomanneet kasvavaa liikehdintää kurssi-ilmoittautumissivuilla ja Motoristi Survival-facebooksivulla. Tämä varma kevään merkki kertoo siitä, että ahkerimmat jatkokouluttautujat tietävät näinä aikoina jo hakea tietoa tulevista tapahtumista.

Siispä tiedoksi muillekin: ilmoittautumiset ovat nyt auki ja ei muuta kuin tervetuloa tapahtumiin viihtymään ensi keväänä.

-MP69:n Motoristi Survival-kouluttajat, palveluksessanne.

ps. Mikäli tapahtumista on kysyttävää, koulutusvastaavaan saat yhteyden niin sähköpostilla kuin puhelimellakin.

koulutus@mp69.fi tai 0408281611 / Kalle

PERUTTU: Ylimääräinen kokous ja pikkujoulut 28.11.2020

Lauantaille 28.11.2020 Hämeenlinnaan suunniteltu ylimääräinen kokous Kontiorallia koskien on peruttu. Samalla myös pikkujoulut perutaan.

Moottoripyöräkerho 69 ry:n hallitus teki päätöksen perua kerhon tapahtumat tulevan lauantain osalta vallitsevan koronatilanteen takia.

28.11.2020 Ylimääräinen kerhon kokous liittyen Kontioralliin
28.11.2020 Kerhon pikkujoulut

Kontiorallia koskeva ylimääräinen kokous siirretään ja uudesta ajankohdasta ilmoitetaan jäsenistölle sääntöjen mukaisesti eli kutsu kokoukseen julkaistaan viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta kerhon julkaisemassa Motoristi-lehdessä.

Vuoden 2020 osalta kerhon pikkujoulut perutaan.

Toivomme ymmärrystä tilanteeseen ja toivotamme kaikille jäsenillemme rauhaisaa ja turvallista joulun odotusta!

MP69 ry:n hallitus

Uusia koulutustapahtumia lisätty kesäkuulle

Huhtikuussa teimme kerhona raskaan päätöksen peruuttaa poikkeusolojen johdosta sekä merkittävä osa koulutustapahtumista, että Kontioralli ensimmäistä kertaa.

Nyt iloksemme ilmoitamme, että yleisön pyynnöstä sekä muuttuneiden Valtioneuvoston linjausten mukaan olemme voineet harkinnan mukaisesti järjestää kesäkuulle muutaman uuden koulutustapahtuman. Tapahtumissa huolehditaan asianmukaisesti hygieniasta ja turvaväleistä, sekä osallistujajoukkoa on rajattu max 20 kurssilaiseen per kurssi.

Tervetuloa mukaan tekemään kesän ajopäivistä rennompia. Lisäinfo ja ilmoittautumiset kurssipäivämäärät-sivulla.

Ps. mikäli sinulla on ideoita kurssien järjestämiseen, olethan yhteydessä koulutus@mp69.fi. Järjestämme tilauksesta myös erillisille ryhmille erikoiskursseja.

Kevätterveisin, MP69 hallitus ja MotoristiSurvival-kouluttajat

KONTIORALLIN 2020 PERUUNTUMINEN SUOMEN KORONAVIRUSEPIDEMIAN VUOKSI

Moottoripyöräkerho 69 ry:n hallitus ilmoittaa murheellisena, että vuoden 2020 Kontioralli perutaan vallitsevien olosuhteiden vuoksi.

LYHYET PERUSTELUT

  1. Näillä näkymin koronavirusepidemia ei ole ohi vielä kesä-heinäkuun vaihteessa. Tällä hetkellä epidemiahuippua ennustetaan vasta toukokuun puoliväliin, jonka jälkeen tartunnat alkavat pikkuhiljaa mutta eivät aivan hetkessä vähentyä.
  2. Suuren ihmismäärän kokoontuminen pienelle alueelle aiheuttaa voimakkaasti suurentuneen riskin levittää koronavirustartuntoja.
  3. Kerhon jäsenistöstä suuri osa kuuluu riskiryhmään saada vakavampi tautimuoto. Myös järjestävässä kerhossa on riskiryhmään kuuluvia, jotka eivät ole valmiita ottamaan ylimääräistä tartuntariskiä.
  4. Erityisesti Lapissa, jossa terveydenhuollon kapasiteetti on mitoitettu vain vakituisille asukkaille, sairaalahoitoa vaativien koronavirustapausten määrän äkillinen kasvu heikentää sairastuneiden selviytymismahdollisuuksia (tämä tilanne tulisi ilmi silloin, jos aiemmin tartunnan saanut Kontiorallivieras alkaisi oireilemaan Kontiorallin aikana, tai jos Kontiorallista tartunnan saaneet jatkaisivat reissuansa muualla Lapissa).
  5. Järjestävä kerho ja MP69:n hallitus on laskenut järjestämisestä aiheutuvat taloudelliset tappiot liian suuriksi, jos Kontioralli yritettäisiin pitää siitä huolimatta että ihmisten liikkumista ja yleisötapahtumiin osallistumista rajoitetaan Suomessa edelleen heinäkuun alussa. Järjestävä kerho ei ole valmis ottamaan tätä riskiä vastaan.

TARKENTAVAT PERUSTELUT

Koronavirusepidemian voimakkuutta (leviämisnopeutta) on tähän mennessä hillitty rajoittamalla ihmisten välisiä kontakteja. Rajoitustoimiin on kuulunut muun muassa rajojen sulkeminen, matkailun rajoitukset, yleisötapahtumien rajoitukset, julkisten ja erilaisten vapaa-ajan tilojen sulkemiset sekä etätyömahdollisuuksien hyväksikäyttö. Rajoituksilla saadaan lisäaikaa sille, että terveydenhuolto kykenisi hoitamaan kaikki vakavasti sairastuneet, eikä ihmisiä kuolisi niin paljon.

Epidemian leviämisnopeutta hidastavien toimien haittapuolena on epidemian keston pidentyminen (kts kuva 1). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Turun yliopiston mallinnuslaskelmien mukaan ilman rajoittamistoimia epidemia olisi kestänyt Suomessa vain noin 3 kuukautta. Rajoittamistoimien vuoksi epidemian kesto voi pidentyä joidenkin laskelmien mukaan jopa kaksinkertaiseksi (Lähde: THL, Ennusteita hidastamistoimien vaikutuksista). Ensimmäinen tartunta Suomessa todettiin kiinalaisella turistilla tammikuun lopussa 2020. Seuraavat kaksi tartuntaa löydettiin vasta helmikuun lopulla ulkomailta tulleilta suomalaisilta. Todettujen tartuntojen määrä nousi voimakkaasti vasta maaliskuun aikana, jolloin epidemian katsottiin Suomessa alkaneen. Tällä hetkellä huhtikuussa elämme vielä lisääntyvien tartuntatapausten määrää, ja THL:n ennuste epidemian huipusta ajoittuu aikaisintaan toukokuun puoliväliin. Teoriassa tästä lähtien tartuntamäärät kääntyisivät laskuun, mutta edelleen tartuntoja tapahtuisi. Myös epäilyksiä toisesta korona-aallosta on esitetty. Toinen aalto johtuu käytännössä siitä, että ensimmäisessä aallossa kaikki ihmiset eivät saa tartuntaa joten heidän immuunijärjestelmänsä ei ole kehittänyt vasta-aineita virusta vastaan. Näiden ihmisten sairastuminen näkyy käppyröissä sitten toisena tartunta-aaltona.

Kuva 1. Epidemian voimakkuus vs. kesto

Allaolevassa kuvassa (Kuva 2) Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema arvio epidemian kestosta kahdessa eri mallinnuksessa.

Kuva 2. Epidemian kesto

MP69:n hallitus haluaa tehdä oman osansa epidemian leviämisen hidastamiseksi sekä erityisesti sen estämiseksi, ettei yksikään kerhon jäsen ole lisääntyneessä riskissä sairastua kerhotoimintaan osallistumisen seurauksena. Kevään ja alkukesän keinoja ovat vuosikokouksen siirtäminen ja ajotaitokurssien peruminen. Kontioralli ajoittuu laskelmien mukaan vielä epidemia-aikaan, joten näemme että ainoa vaihtoehto suojella jäsenistöä ja koko Suomea on peruuttaa tämä valtava yleisötapahtuma. Kontioralli kerää väkeä ympäri Suomen, erityisesti Jyväskylän eteläpuolelta (Kuva 3). Tänä vuonna väkeä tulisi tavallista enemmän, koska Kontioralli 2020 päätettiin avata kaikille avoimeksi.

Kuva 3. MP69:n jäsenistö (lähde: jäsenrekisteri, 20.04.2020)

Kuvitellaan tilanne, että osa pitkäaikaisista Kontiorallikävijöistä ei alkavien yskä-, mahatauti- tai flunssaoireiden pelossakaan ole valmis jättämään yhtäkään Kontiota välistä. Puhumattakaan oireettomista viruserittäjistä – kaikille tartunnan saaneille ei edes tule oireita mutta he voivat jonkin aikaa levittää virusta muihin ihmisiin ja koskemiinsa pintoihin. Eihän pitkä Kontiolaattarimpsu saa katketa?! Nyt sitten nämä henkilöt kulkevat pitkän matkan esimerkiksi Helsingistä, Tampereelta ja Kuopiosta Lappiin. Lähestymismatkallansa he käyvät todennäköisesti ainakin huoltoasemilla vessassa & kahvilla, kesäkioskilla jätskillä ja kaupoissa ruoka- ja juomaostoksilla, ehkä osa majoittuukin mukavasti sisätiloihin matkallansa. Montaa pintaa kosketetaan ja monen satunnaisen kohtaamisen kanssa nauretaan ja ihmetellään maailman menoa.  Montako välillistä tai välitöntä kontaktia tapahtuu? 2? 20? 200+? Sama itse Kontiorallissa, mutta moninkertaisena. Kosketaan bajamajan kahvaan, lauletaan samaan karaokemikkiin, jaetaan elämäntarinoita suu vaahdossa, pistetään pullo kiertämään nuotion äärellä… Riski on vain liian suuri.

Kontioralli ei ole ainut suuri kokoontumisajo, joka koronavirusepidemian vuoksi perutaan tänä vuonna. Suurista kokoontumisajoista jo peruutettujen listassa on ainakin YCCF-ralli. Useiden yleisötapahtumien peruutuksia tulee erittäin suurella todennäköisyydellä kevään ja kesän mittaan sekä moottoripyörä- että muussa harrastusmaailmassa.

MITÄ TILALLE?

Perinteistä Kontiorallitunnelmaa lähestymisineen, Kontrollissa käymisineen ja Kontiotuttujen näkemisineen  ei ole mahdollista saavuttaa ilman aitoa tapahtumaa. Jos jäsen aikoo tehdä omatoimisen Kontioreissun, MP69:n hallitus suosittelee jäsenistöä minimoimaan ihmiskontaktit koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Reissukuvista ja -kertomuksista voidaan koostaa Motoristilehteen juttu varsinkin, jos reissu on kohdistunut johonkin menneiden vuosien Kontiorallipaikoista. Kuvat, videot ja kertomukset lähetetään osoitteeseen mp69@mp69.fi .

Jotta pitkät Kontiolaattaketjut eivät pääsisi katkeamaan, MP69:n hallitus painattaa 2020 -erikoislaatan. Voit tilata oman laattasi ennakkoon heinäkuun ajan MP69:n verkkokaupasta, näin varmistat oman laattasi. Erikoislaatta on noudettavissa (ennakkotilaus) tai ostettavissa MP69:n vuoden 2020 vuosikokouksessa syksyllä, tai MP-messuilla 2021. Myöhemmin laatan voi tilata myös MP69:n verkkokaupasta.

Lähteet:

https://thl.fi/fi/-/koronaepidemian-mallinnus-ihmiskontaktien-rajoittaminen-vaikuttaa-epidemian-kestoon-ja-paivittaisten-tartuntojen-maaraan

https://thl.fi/documents/533963/1449651/Ennusteita_hidastamistoimien_vaikutuksesta_2020_03_18.pdf/b5f1ec87-565a-59f6-0f5b-6090390c9bc8?t=1584516033014

https://yle.fi/uutiset/3-11260305

https://yle.fi/uutiset/3-11275380

MP69:n jäsenrekisteri (Flomembers)

https://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kertausharjoitukset-ja-vapaaehtoiset-harjoitukset-perutaan-heinakuun-loppuun-asti?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

https://www.aamulehti.fi/a/029956e2-ddca-410f-859b-63e791083b65